Ei vervangen: 10 vegan eivervangers voor hartige en zoete gerechten

Ei is een essentieel ingrediënt voor vele recepten. Niet alleen voor het omeletje in de ochtend, maar ook voor pannenkoeken, quiche, cake, taart, meringue, koekjes en nog zo veel meer. 

Met deze eivervangers kun je alle kanten op: vervang ei in hartige en zoete gerechten, als rijsmiddel of bindmiddel, of vervang zelfs de smaak van ei met Kala namak. 

Lijnzaad

Lijnzaad is een van de meest veelzijdige eivervangers, in het Engels staat het ook wel bekend als een ‘flax egg’. Het is het perfecte bindmiddel voor in zoete én hartige gerechten omdat lijnzaad van zichzelf alleen een lichte nootachtige smaak meegeeft aan gerechten.

Een ei vervanger maken van lijnzaad is simpel: om 1 ei te vervangen meng je 1 eetlepel gebroken lijnzaad (~7 gram) met 3 eetlepels water (~45 ml). Wil je een nog fijnere structuur? Doe het mengsel dan ook nog even in de blender. Laat dit mengsel nog even rusten, het zal na 3-5 minuten de structuur van eiwit aannemen.

Tip: Gebruik altijd gebroken lijnzaad (of breek lijnzaad zelf op met een vijzel of blender). 

Deze vervanger is het meest geschikt als bindmiddel voor gerechten waar je een lichte nootachtige smaak kunt toevoegen, zoals pannenkoeken, muffins, koekjes, taart, bananenbrood en burgers.

Samengevat

Gebroken lijnzaad is perfect geschikt om ei te vervangen. Meng 1 eetlepel (7 gram) gebroken lijnzaad met 3 eetlepels (45 milliliter) water om 1 ei te vervangen.

Chiazaad

Een eivervanger van chiazaad is zeer vergelijkbaar met eentje van lijnzaad. Ook chiazaad leent zich goed als veelzijdig bindmiddel voor zoete en hartige gerechten. 

Voor een chia-ei meng je 1 eetlepel chiazaadjes (~7 gram) met 3 eetlepels water (~45 ml). Dit laat je  15 minuten staan, of totdat het een soort pudding structuur krijgt.

Deze vervanger geeft iets minder smaak mee dan lijnzaad dus kan in voor veel soorten gerechten gebruikt worden. Chiazaad kan wel goed tussen de kiezen blijven hangen, dus zelf vind ik een lijnzaad ei een fijnere vervanger.

Samengevat

Meng 1 eetlepel (7 gram) chiazaad met 3 eetlepels (45 milliliter) water om 1 ei te vervangen.

Tofu

Tofu blokken (zoals je ze in de supermarkt vindt) lenen zich goed als eivervanger in hartige gerechten. Maak bijvoorbeeld een quiche, eiersalade of een roerei met tofu! 

Zin in een roerei? Voeg kala namak (zwart zout) toe aan je stukjes tofu en het zal perfect de smaak van ei nabootsen, door het zwavelgehalte van kala namak. Je kunt ook nog een snufje kurkuma toevoegen en je hebt zelfs de gele kleur van een roerei in je pan zitten.

Zijden tofu (te vinden bij aziatische supermarkten en sommige gezondheidswinkels) leent zich ook goed als algemene eivervanger voor andere gerechten. Zijden tofu heeft namelijk een lichtere structuur dan de tofu die je in supermarkten vindt. 

100% zeker weten dat je geen stukjes tofu achterlaat in je baksel? Haal de zijden tofu dan nog even door de blender (of staafmixer). 

Je hebt 60 tot 70  gram zijden tofu nodig om 1 ei te vervangen.

Zijden tofu heeft relatief weinig smaak, maar kan er wel voor zorgen dat je baksel wat minder licht van structuur wordt. Gebruik het dus voor brownies, koekjes en cakes.

Samengevat

60 gram van een blok tofu is een goede vervanger voor ei in hartige gerechten, als vulling of bijvoorbeeld als omelet. Zijden tofu is beter geschikt voor baksels, maar zorgt wel voor een wat dichtere structuur. Gebruik zo’n 60 gram gepureerde zijden tofu om 1 ei te vervangen.

Geprakte banaan

Banaan is een van de meest populaire eivervangers voor in zoete baksels. Het werkt erg goed als bindingsmiddel, maar geeft natuurlijk wel een lichte banaansmaak mee aan je creaties. 

Banaan werkt als eivervanger het beste in zoete gerechten als cake, muffins en brownies.

Gebruik ongeveer een geprakte halve banaan om 1 ei te vervangen. 

Een groene of gele banaan werkt een stuk minder goed dan een banaan die al lekker bruin begint te worden. Deze zijn niet alleen zoeter, maar ook een stuk zachter qua structuur.

Samengevat

Gebruik een halve geprakte banaan om 1 ei te vervangen. Houd er rekening mee dat banaan je recept wat zoeter kan maken en een bananensmaak meegeeft.

Appelmoes

Appelmoes is een van de meest populaire eivervangers in vegan bakrecepten. Het is een van de simpelste eivervangers en het leent zich perfect voor zoete gerechten.

Gebruik 100% appelmoes zonder toegevoegde suikers voor het beste resultaat. Heb je appelmoes waar wel suiker aan is toegevoegd? Laat dan wat suiker achterwege in je recept.

Samengevat

Gebruik appelmoes zonder toegevoegde suikers. Voeg zo’n 60-70 gram appelmoes toe om 1 ei te vervangen.

Jam

Wil je je taart, cake, appelflap of andere baksel mooi laten glanzen? Dan is jam een perfecte vervanger voor geklopt ei.

Smeer een dunne laag abrikozenjam over het deeg nadat deze is afgekoeld. Abrikozenjam is extra geschikt omdat deze licht van kleur is en het resultaat van ei het beste nabootst.

Samengevat

Smeer een dunne laag abrikozenjam op je baksel om deze een mooie glans te geven.

Agar agar

Agar agar is de plantaardige variant op gelatine. Het is een plantaardig geleermiddel gemaakt van zeewier of algen. 

Het is vooral geschikt als vervanger voor eiwit. Los voor 1 eiwit een eetlepel (10 gram) agar agar op in een eetlepel (15 ml) water. Laat het resultaat even rusten en roer nogmaals door voor het beste resultaat.

Agar agar poeder is vrij van smaak en is te koop in de meeste supermarkten, aziatische supermarkten en bij bijvoorbeeld Holland & Barrett. 

Samengevat

Los 1 eetlepel (10 gram) agar agar goed op in 1 eetlepel (15 ml) water om 1 ei(wit) te vervangen. Laat even staan en roer nogmaals door.

Aquafaba

Als je een doorgewinterde veganist bent, ben je misschien wel bekend met aquafaba, maar anders denk je waarschijnlijk “aqua- wat?”. 

Aquafaba is het vocht wat in je blik kikkererwten zit. 

Gezien kikkererwten voor veganistische recepten een populair ingrediënt is, kan je waarschijnlijk vrij makkelijk het vocht achter de hand houden. Anders verdwijnt het toch in de gootsteen!

Aquafaba is vooral een goede vervanger voor eiwitten, omdat je het goed kunt opkloppen voor een mousse of zelfs voor meringues.

Ook vrij uniek voor aquafaba als eivervanger: het maakt je gerecht ook luchtiger! Veel andere vervangers in deze lijst zorgen ervoor dat je recept wat luchtigheid verliest.

Samengevat

Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten. Gebruik 3 eetlepels (45 gram) om 1 ei of 1 eiwit te vervangen.

Kant en klare eivervanger

Er zijn verschillende eivervangers op de markt, maar in Nederland nog niet zo veel als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. 

Merken die eivervangers verkopen zijn onder andere Smaakt, Ogran en Crackd. Je vind deze bij verschillende supermarkten en online.

Heze eivervangers bestaan over het algemeen uit verschillende soorten (zet)meel en een rijsmiddel om de werking van ei na te bootsen. 

Het fijne van kant en klare eivervangers is dat ze over het algemeen vrij zijn van smaak en daardoor niet de smaak van het eindproduct beïnvloeden. Ze zijn dus te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten.

Samengevat

Er zijn verschillende kant en klare eivervangers online en in supermarkten beschikbaar.

Kala namak (zwart zout)

Zin in een omelet of roerei? Kala namak is precies wat je nodig hebt om die klassieke smaak van ei na te bootsen. 

Kala namak heet ook wel zwart zout, wat een beetje verwarrend kan zijn als je het zoekt in de schappen van een supermarkt: het ziet er namelijk roze uit. Je vindt kala namak in aziatische supermarkten of online.

Het heeft een unieke zwavelachtige smaak, net als ei! Voeg een beetje kala namak aan gebakken tofu en je tofu smaakt precies als een roerei.

Samengevat

Kala namak (ook wel zwart zout) heeft een subtiele zwavelachtige smaak en is daardoor de perfecte vervanger voor de smaak van eieren.

Veelgestelde vragen over ei vervangen

Hoe vervang je de smaak van ei?

De unieke smaak van ei is bijzonder makkelijk na te bootsen met Kala namak (zwart zout). Kala namak heeft dezelfde unieke zwavelachtige smaak als ei.

Hoe vervang je 1 ei als bindmiddel of verdikkingsmiddel?

In zoete gerechten: 60 gram appelmoes, een halve overrijpe geprakte banaan, gebroken lijnzaad met water of chiazaad met water.
In hartige gerechten: Lijnzaad met water of chiazaad met water.

Hoe vervang je 1 ei als rijsmiddel?

Gebruik hiervoor 60 gram aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) of een kant en klare eivervanger.

Hoe krijg ik een glanzend laagje op m’n baksel zonder ei te gebruiken?

Gebruik voor een mooie glans een dunne laag abrikozenjam ná het bakken, of een dunne laag sojamelk vóór het bakken.
Sojamelk bevat veel eiwitten en geeft je baksel daardoor een mooie bruine kleur. Gebruik hiervoor geen andere plantaardige alternatieven voor melk, deze bevatten vaak namelijk niet genoeg eiwitten.

Hoe vervang je eigeel?

Eigeel is lastig te vervangen. De beste vervangers voor eigeel zijn chiazaad met water, lijnzaad met water en zijden tofu. Deze ingrediënten hebben allemaal een zachte structuur, maar hebben allemaal wel een iets andere smaak.

Hoe vervang je eiwit?

Aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) leent zich het beste als eiwitvervanger. Je kunt het opkloppen tot een mousse en zelfs gebruiken om meringue mee te maken.

Plaats een reactie