Vegan creme fraiche: vervangen of zelf maken? Dit zijn je opties…

Crème fraîche (Frans voor ‘verse room’), vaak vernederlandst tot creme fraiche, is een gefermenteerde room. Het bevat vaak rond de 30% vet en heeft een noterige, frisse, lichtzure smaak.

Door een beetje yoghurt toe te voegen aan slagroom en dat vervolgens 24-48 uur op kamertemperatuur te laten staan gaat het fermenteren en ontstaat er creme fraiche. 

Slagroom en yoghurt, allebei niet heel erg vegan. Helemaal niet vegan, eigenlijk.

Als je op zoek bent naar een vegan alternatief heb je tegenwoordig genoeg kant en klare opties in de supermarkt, maar je kunt ook vrij simpel zelf vegan creme fraiche maken.

ah vegan creme fraiche

AH Haver Fraiche

Albert Heijn heeft de versie van oatly uit de schappen gehaald en deze er voor in de plaats gezet. Een heerlijk vegan alternatief op haver fraiche.

Ingrediënten

water, plantaardige olie (raap, kokos), glutenvrije haver, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (appelzuur [E296]), zout, cultuur.

ah vegan haver sour cream

AH Haver Sour Cream

Deze lijkt qua ingrediëntenlijst erg op de AH Haver Fraiche, maar bevat volgens de voedingswaarden 5 gram minder vet. Deze smaakt dus iets frisser dan de Haver Fraiche.

Ingrediënten

water, plantaardige olie (raap, kokos), 8% glutenvrije haver, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, gemodificeerd maïszetmeel, zout, voedingszuur (appelzuur [E296]), zuursel.

melkan vegan haver fraiche

Melkan Haver Fraiche

Deze variant is in meer supermarkten te vinden (o.a. Dirk, Plus, Deka en Vomar) en daardoor waarschijnlijk wat toegankelijker dan de AH huismerk varianten. 

Melkan Haver Fraiche lijkt qua ingrediënten op die van het appie huismerk, dus dit is een prima aankoop als je op zoek bent naar een vegan alternatief op creme fraiche. En nog een stukkie goedkoper dan AH ook!

Ingrediënten

Water, plantaardige oliën (raap, kokos), 8% haver, aardappeleiwit, aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, cultuur, zout, voedingszuur: E296/E270.

lidl vegan creme fraiche

Lidl Haver Fraiche

Deze is samen met Melkan de meest betaalbare vervanger in deze lijst. Iets meer ingrediënten dan de voorgaande creme fraiche vervangers, maar veel verschil zit er eigenlijk niet in.

Ingrediënten

water, 8% glutenvrije haver, raapzaadolie, kokosolie, aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, aardappeleiwit, zuurteregelaars: wijnsteenzuur, appelzuur, citroenzuur, natuurlijk aroma, zout, plantaardige yoghurtculturen.

Vegan creme fraiche zelf maken

Een kant en klaar bakje uit de supermarkt is natuurlijk de makkelijkste optie, maar zelf vegan creme fraiche maken is ook niet heel lastig!

Je gooit deze ingrediënten in een (krachtige) blender en klaar ben je:

  • 200 gram ongezouten ongeroosterde cashewnoten
  • ~150 ml water (begin met 100ml, daarna langzaamaan water toevoegen tot je de gewenste structuur bereikt)
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout

Heb je geen krachtige blender? Dan kan het helpen om de cashewnoten eerst een uurtje te laten weken in heet water. Zo worden ze zachter en is het makkelijker voor je blender om een fluweelzachte creme fraiche zonder stukjes voor je te maken.

Zo simpel kan ‘t zijn! Tip: deze zelfgemaakte creme fraiche is koud extra lekker, laat ‘m dus even in de koelkast staan voor je ‘m gebruikt.

Plaats een reactie