Normaal heb ik behoorlijk wat moeite met ontbijten (al helemaal doordeweeks), maar als ik in het weekend een pot granola maak gaat het ontbijten een stuk makkelijker. Deze zelfgemaakte granola smaakt ook nog eens vele malen beter dan alle kant-en-klare alternatieven uit de supermarkt.
Met dit makkelijke en snelle recept ruikt je keuken de hele dag ook nog eens geweldig! Alsof je een appeltaart hebt gebakken, maar dan… zonder de moeite.
Granola is niet meer dan een mix van havervlokken, noten en zaden die je even roostert in de oven. Eigenlijk een soort gezonder en lekkerder alternatief voor cruesli/muesli!
Zelf variëren met een granola
Variëren kan ook bij dit recept weer eindeloos. De havervlokken staan wel vast, maar de notenmix kun je aanpassen naar jouw smaak en hetzelfde geldt voor de zaden en pitten!
Voor de notenmix heb je totaal zo’n 200 gram ongebrande ongezouten noten nodig. Mix een combinatie van bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten of pistachenoten.
Ook kun je dus nog zaden en pitten toevoegen! Totaal zo’n 30-50 gram aan bijvoorbeeld pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad of lijnzaad.
Naast deze basis kun je ook nog allerlei toppings toevoegen om het hele gebeuren nog wat meer smaak te geven. Kies bijvoorbeeld voor gedroogd fruit, kokosrasp, pindakaas of cacaonibs.
Wat betreft kruiden zou ik zeker kiezen voor kaneel. Maar cacaopoeder, een snufje nootmuskaat of bijvoorbeeld speculaaskruiden smaken ook geweldig in granola! Gebruik kaneel als basis en mix daarnaast met wat jij lekker vindt.
Granola
Ingrediënten
- 250 gr havervlokken
- 200 gr noten amandelen, cashewnoten, walnoten, hazelnoten
- 30 gr chiazaad
- 150 gr gedroogd fruit rozijnen, cranberries
- 2 el kaneel
- 2 el kokosolie
- 2 el agavesiroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 ºC.
- Meng de droge ingrediënten en de kruiden: havervlokken, noten, chiazaad, gedroogd fruit en kaneel.
- Verwarm kokosolie tot het vloeibaar is en voeg toe aan de droge ingrediënten. Voeg ook de agavesiroop toe en mix alles goed door elkaar.
- Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 minuten in de oven. Schep na 15 minuten om. Laat 10 minuten afkoelen.
- Serveer direct of bewaar maximaal 3 weken in een afgesloten pot.
Notities
- Wil je geen grote noten in je granola? Hak ze dan vooraf wat kleiner met een keukenmes.