Eigenlijk is vegan tzatziki helemaal niet zoveel anders dan traditionele tzatziki. Normaalgesproken gebruik je yoghurt als basis voor een tzatziki, maar met dit recept vervang je dat gewoon door een plantaardige yoghurt. Net zo lekker!
Zelf gebruik ik de ongezoete sojayoghurt van de AH, deze heeft een neutrale frisse smaak dus is perfect voor vegan tzatziki (en sowieso een lekker plantaardig alternatief op yoghurt). Niet gesponsord, maar Albert Heijn hit me up…
In veel recepten wordt de komkommer in z’n geheel geraspt en wordt de komkommerrasp vervolgens uitgewrongen om overtollig vocht eruit te krijgen. Anders eindig je namelijk met een waterig sausje.
Wat ik zelf doe is het volgende: voordat je de komkommer raspt, snijd je deze in de lengte doormidden en verwijder je de zaadlijsten met een lepel. Zo gedaan & geen gezeur met een zeef om het vocht uit de komkommerrasp te krijgen!
De tzatziki kun je prima zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren. En al je goed bent in plannen en je leven op orde hebt kun je ’t ook al een dag van te voren klaarmaken; na een nachtje in de koelkast wordt de saus nog net wat dikker (en lekkerder)!
Vegan tzatziki
Ingrediënten
- 1/2 komkommer
- 250 ml sojayoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse dille of 2 el gedroogde dille
- 2 eetlepels citroensap
- snufje zout
Instructies
- Snijd de halve komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommer.
- Pers de knoflook en snijd de dille klein. Mix de komkommer, sojayoghurt, knoflook, dille en citroensap in een kleine kom. Voeg een snufje zout toe.
- Serveer direct of bewaar tot 4 dagen in de koelkast.
Notities
- De tzatziki is nog lekkerder als je ‘m een dag van te voren maakt! De smaak trekt dan beter in en de saus wordt nog wat dikker.
het was heerlijk. Ik gebruikte havergurt.