Doe de ongekookte bulgur in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Bak en roer de droge bulgur 2-3 minuten op middelhoog vuur, of tot het geroosterd of nootachtig ruikt, haal het dan van het vuur. Voeg 600ml water toe, roer kort door, plaats een deksel erop en breng het op hoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 12 minuten afgedekt koken. Zet het vuur uit en laat de bulgur 5 minuten rusten. Haal de deksel van de pan en pluis de bulgur met een vork. Laat de bulgur afkoelen (ik zet hem graag in de koelkast zonder deksel om snel af te koelen en iets te drogen).
Terwijl de bulgur kookt, verwarm je de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 centimeter. Pers de tofu en snijd ook deze in blokjes van 2 centimeter. Leg de in blokjes gesneden zoete aardappelen en tofu op een grote bakplaat en besprenkel met olijfolie. Voeg 1,5 el paprikapoeder, de knoflookpoeder en een snufje zout en peper toe en meng de blokjes tot ze bedekt zijn met olie. Rooster het geheel 20 minuten in de voorverwarmde oven, roer ze om en rooster ze nog eens 10 minuten of tot ze lichtbruin kleuren
Maak ondertussen de groene tahinsaus. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot de kruiden in hele kleine stukjes zijn en de saus een lichtgroene kleur krijgt. Proef en pas indien nodig het zout aan.
Snijd de avocado en jalapeño in plakjes. Spoel de zwarte bonen af en laat ze uitlekken.
Om de bowls samen te stellen, verdeel je de bulgur over de kommen. Verdeel de zoete aardappelen, tofu en zwarte bonen over de kommen. Strooi ongeveer 1 eetlepel pepitas over elke kom en besprenkel dan de groene tahinsaus over alles. Wees niet te gierig met de groene tahinisaus, want deze is verantwoordelijk voor een groot deel van de smaak in dit gerecht. Verdeel als laatst de avocadostukjes en jalapeño over elke bowl. Als je deze bowls van te voren maakt, bewaar de groene tahinsaus dan apart tot vlak voor het opdienen.