Kookboek review: Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook

Wat wil je voor je verjaardag?

Elk jaar weer dezelfde vraag.

En elk jaar weer geen flauw idee wat ik daar op moet antwoorden.

Maar daar kwam dit jaar een einde aan!

Ik at pas een aantal maanden plantaardig, maar merkte dat ik niet veel meer dan zeven verschillende gerechten maakte. Dat zijn de gerechten waar ik me comfortabel bij voel, die ik zo uit m’n mouw schud én die als allereerste in me opkomen als ik moet bedenken wat ik ’s avonds ga koken. 

Dus dit keer was het antwoord op deze jaarlijkse vraag makkelijk: 

Vegan kookboeken!

Ik wilde graag vegan kookboeken voor m’n verjaardag. En zo geschiedde! Van mijn lieve zusje (als je dit ooit tegenkomt: hou van jou!) kreeg ik het nieuwste kookboek van Ella Woodward, blijkbaar beter bekend als Deliciously Ella.

Zelf had ik nog nooit van haar gehoord, maar m’n zusje is groot fan. Ze wil het boek dus ook zo gauw mogelijk van me lenen. En of ik alvast alle succesvolle recepten naar haar door kon sturen. 

Geen probleem :).

Dankzij m’n zusje ben ik nu dus al bijna een maand de trotse eigenaar van de Engelse versie “Deliciously Ella: The Plant-Based Cookbook”.

Totaal 100 plantaardige recepten voor van alles van veggie burgers tot falafel, kleurrijke salades, romige dips, ontbijtbars, smaakvolle curries en heerlijke zoetigheden. Allemaal getest in Ella’s deli in Londen, haar pop-up restaurants of tijdens de supper-clubs die ze organiseert.

En nu zijn er dus ook een aantal getest door mij!

Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook: Samengevat

Naast alle heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, avondeten én snacks vind je ook het persoonlijke verhaal van Woodward verspreid door het boek. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal over hoe ze ziek werd en daardoor plantaardig is gaan eten (en zich daardoor een stuk beter is gaan voelen!), de deli is gestart en meer.

Bij elk recept geeft ze een korte persoonlijke introductie met haar ervaringen met dat gerecht. Daarnaast geeft ze tips om de recepten perfect na te maken en ook aanraders voor goede combinaties; recepten die samen een lekkere maaltijd vormen.

Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook: 4 recepten

De afgelopen weken heb ik al een aantal recepten uitgeprobeerd! Bijna allemaal met succes, met een enkele uitzondering…

#1 Burger: Mushroom and chestnut sliders

Deliciously Ella Kastanje Burger

Halverwege de ingrediëntenlijst: “360 gr chestnuts”

Chestnuts? Kastanjes? Waar haal ik in ‘s hemels naam kastanjes vandaan.

Na wat zoeken zag ik op meerdere websites de tip om kastanjes te vervangen met pecannoten. Dus dan maar op die manier! Want kastanjes waren nergens te vinden.

Uiteindelijk heb ik besloten het recept te halveren en er 4 grote van te burgers te maken, in plaats van 10 small sliders. En wat waren ze lekker! 

Ik had al eerder zelf vegan burgers gemaakt, maar daar kwam elke keer zo veel bij kijken. Minimaal een uur snijden, bakken, koken, blenden, kneden en weer bakken. Maar dat was bij deze burgers gelukkig niet het geval!

Met een half uurtje had ik ze klaar. En het resultaat mocht er wezen! De structuur van de champignons en de heerlijke smaak van tijm kwamen perfect naar voren. 

Het enige minpuntje was dat je de burgers vrij makkelijk indrukte tijdens het eten. Maak ze dus iets kleiner dan je hamburgerbroodje voor het beste resultaat!

#2 Dip: Smokey aubergine dip

Deliciously Ella Kookboek Aubergine dip

Eén van de simpelere recepten in dit boek. Slechts 2 hoofdingrediënten die de oven in moeten om vervolgens, met de rest van de ingrediënten, onder handen genomen te worden met een staafmixer.

En that’s it!

Een heerlijk smeuïge dip die goed in de smaak viel bij iedereen die ik ‘m heb laten proeven.

Minpuntje: De instructies gaven aan de knoflookteentjes voor slechts 5-10 minuten mee te laten bakken in de oven. Hierdoor bleef de knoflook smaak erg sterk aanwezig in de dip en was het meer een knoflookdip geworden dan een aubergine-dip.

De volgende keer dat ik dit recept ga maken laat ik de knoflookteentjes langer meegaren in de oven, in kleinere stukjes.

#3 Ontbijt: Cranberry and raisin oat bars

Deliciously Ella Kookboek Oat bars

Een lekker recept voor een snel ontbijt komt altijd goed van pas! 

Althans, dat dacht ik dan.

Dit recept heb ik helaas niet met succes gemaakt en ik heb het vermoeden dat dat komt omdat ik geen rice syrup heb gebruikt. Hierdoor zijn de oat bars erg kruimelig en blijven ze niet lekker aan elkaar vast zitten.

De smaak vond ik wat tegenvallen, het is haast alsof je op een handje rozijnen aan het kauwen bent. Een zoete bom om je ochtend mee te beginnen dus.

Gelukkig is het volgende recept wel een succes…

#4 Salade: Spiced peanut sweet potatoes

Deliciously Ella Kookboek Zoete Aardappel Salade recept

Dit was dan grootste verrassing.

Een salade van zoete aardappel? Ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen…

Maar het was heerlijk! Het zoete van de aardappels en de dadels schemerde er ligt doorheen, maar de nadruk lag vooral op de heerlijke dressing. 

En de salade stond ook nog eens snel op tafel!

Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook: Eindoordeel

Mijn eerste review. Over mijn eerste vegan kookboek.

Om heel eerlijk te zijn; mij maak je al snel blij. Maar door dit boek ben ik heel blij verrast. 

Ik kan hier een heel lang verhaal van maken, maar wat mij betreft is dit boek zeker een aanrader.

Er zit geen enkel recept tussen wat lijkt op iets wat ik al eerder heb gemaakt, dus het gaat zeker z’n doel bereiken voor mij:

Ik zal vanaf nu niet alleen diezelfde zeven recepten maken, maar de komende tijd 100 nieuwe recepten uitproberen.

Dit boek is verkrijgbaar in het Nederlands (Deliciously Ella Het plantaardige kookboek”, €24.99*) en in het Engels (Deliciously Ella: The Plant-Based Cookbook”, €23.99*) via bol.com. De vertaling en het origineel zijn ook beide ook als e-book te koop.

Plaats een reactie