Geroosterd is wat mij betreft de lekkerste manier om broccoli klaar te maken. Toen ik deze bereiding een keer had geprobeerd, wilde ik nooit meer terug naar die saaie & smaakloze gekookte broccoli (zoals ik ‘m vroeger wel eens naar binnen moest werken). Geroosterde broccoli, beste broccoli
Deze geroosterde versie van broccoli kan ik blijven eten. Warm tijdens het avondeten, maar ook als snack tussendoor. Het is enorm makkelijk te bereiden en gaart in de oven terwijl je de rest van je eten klaarmaakt – ideaal!
Foto’s zien er trouwens grainy uit want de zon ging onder, maar jullie doen ’t er maar even mee…
De ingrediënten voor deze broccoli uit de oven: broccoli, knoflook, citroen, olijfolie, zout & peper. That’s it!
Tips om de lekkerste geroosterde broccoli te maken
- Snijdt de broccoli klein. Probeer alle stukken in ongeveer dezelfde grootte te snijden, zo gaart alles gelijkmatig. En hoe kleiner de stukjes, hoe knapperiger de broccoli uiteindelijk wordt.
- Vergeet de steel niet! De steel van de broccoli is ook heerlijk. Dun gesneden met wat olijfolie en zout, of in dit recept gewoon mee de oven in.
- Droog de broccoli goed af. Zo voorkom je dat het alsnog een slappe hap wordt.
- Draai de broccoli halverwege het bakken om. Kleine moeite, maar zorgt wel voor het lekkerste resultaat.
- Iest pittiger maken? Strooi halverwege het bakken een wat chilivlokken over de broccoli heen.
Broccoli uit de oven met knoflook en citroensap
Ingrediënten
- 500 gr broccoli (ongeveer 2 stronken, in roosjes)
- 1 el kokosolie
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden of geperst)
- sap van 1 citroen
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C
- In een mengkom: meng de broccoli met de kokosolie, knoflook, peper & zout
- Verdeel de broccoli over een bakplaat en bak voor 15-20 minuten in de oven.
- Sprenkel citroensap naar smaak over de broccoli en serveer direct.
Notities
- Snij de broccoli in ongeveer gelijke stukjes.
- Draai roosjes halverwege het bakken om voor beste resultaat.
Veelgestelde vragen
Hoe lang moet broccoli in de oven?
Broccoli moet 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat de broccoli aan de randjes goudbruin wordt. Schep de broccoli halverwege om voor een egalere kleur.
Wat is de smaak van broccoli?
De smaak van broccoli lijkt op die van bloemkool, maar is iets pittiger en knapperiger.
Hoe kan je broccoli kruiden?
Met een combinatie van de volgende kruiden kan het eigenlijk niet fout gaan: knoflook, zout, peper, paprikapoeder en klassieke groene kruiden (italiaanse kruiden, basilicum, tijm, rozemarijn, peterselie etc).
Moet je broccoli eerst koken voor je het in de oven doet?
Nee, dat is niet nodig. Als je broccoli los in de oven bakt is het niet nodig om deze eerst te koken, maar als je het verwerkt in een ovenschotel kan het handig zijn om de broccoli eerst te blancheren (2-4 minuten koken) zodat de broccoli niet deels rauw uit de oven komt.
Waar is je knoflook gebleven? 😇
Whoops! Heel scherp lol, heb ‘m aangepast.
was super lekker,
bedankt.
Echt super lekker. Maak het regelmatig.
Zelfs lastige eters hier vinden het zo lekker